Kali ni saya nak kongsikan satu resepi makanan
kegemaran saya. Bila hilang selera makan kalau
makan ni memang akan berselera semula.
Sangat- sangat "comfort".
SUP CENDAWAN BONDA
ROTI PERANCIS BAWANG PUTIH
(Sumber: Seharum Dapur Bonda/GRO)
BAHAN:
300 ml air
500 ml susu segar
Sekeping dada ayam – potong kiub kecil-kecil aje
1 atau 2 ketul kiub pati ayam
1/2 st daun parsley kering
1/2 st serbuk lada hitam
sedikit garam
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sb mentega
serbuk perasa jika suka
1 tin cendawan butang dalam tin ~ buang air dan hiris atau cincang halus
# kalau guna cendawan butang segar lg sedap (admin GRO)
CARA:
1. masukkan air dan isi kiub isi ayam dan rebus sampai masai
2. Masukkan susu ke dalam periuk...biarkan ia mendidih baru masukkan kiub pati ayam
3. kacau sebati dalam 2-3 minit masukkan serbuk lada hitam + cendawan butang..kacau lagi dalam 15 minit
4. masukkan daun parsley kering + mentega + garam dan kacau selalu dalam 10 minit
5. tepung gandum dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul kemudian masukkan ke dalam periuk
6. kacau sebati sehingga sup agak pekat..aku renehkan agak lama supaya semua masak dan sebati
7. sedia dihidang bersama garlic bread...
GARLIC BREAD
BAHAN:
roti perancis – hiris serong
2 sb mentega
secubit daun parsley kering (tak ada tak apa tapi lagi uhmm la)
1 ulas bawang putih bakar sekejap dan tumbuk halus - cincang pon pe..
CARA:
• campurkan semua bahan dan sapukan atas roti yg telah dipotong
• letakkan atas kuali leper...
• bakar hingga garing dan keperangan
kegemaran saya. Bila hilang selera makan kalau
makan ni memang akan berselera semula.
Sangat- sangat "comfort".
SUP CENDAWAN BONDA
ROTI PERANCIS BAWANG PUTIH
(Sumber: Seharum Dapur Bonda/GRO)
BAHAN:
300 ml air
500 ml susu segar
Sekeping dada ayam – potong kiub kecil-kecil aje
1 atau 2 ketul kiub pati ayam
1/2 st daun parsley kering
1/2 st serbuk lada hitam
sedikit garam
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sb mentega
serbuk perasa jika suka
1 tin cendawan butang dalam tin ~ buang air dan hiris atau cincang halus
# kalau guna cendawan butang segar lg sedap (admin GRO)
CARA:
1. masukkan air dan isi kiub isi ayam dan rebus sampai masai
2. Masukkan susu ke dalam periuk...biarkan ia mendidih baru masukkan kiub pati ayam
3. kacau sebati dalam 2-3 minit masukkan serbuk lada hitam + cendawan butang..kacau lagi dalam 15 minit
4. masukkan daun parsley kering + mentega + garam dan kacau selalu dalam 10 minit
5. tepung gandum dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul kemudian masukkan ke dalam periuk
6. kacau sebati sehingga sup agak pekat..aku renehkan agak lama supaya semua masak dan sebati
7. sedia dihidang bersama garlic bread...
GARLIC BREAD
BAHAN:
roti perancis – hiris serong
2 sb mentega
secubit daun parsley kering (tak ada tak apa tapi lagi uhmm la)
1 ulas bawang putih bakar sekejap dan tumbuk halus - cincang pon pe..
CARA:
• campurkan semua bahan dan sapukan atas roti yg telah dipotong
• letakkan atas kuali leper...
• bakar hingga garing dan keperangan
No comments:
Post a Comment