Google+ Followers

Tuesday, 29 April 2014

Update sikit

Lama dah tak update ni. Sekarang dah tiga bulan aku berada di Planning Dept. Sebenarnya ini pertama kalu aku bekerja di department ini. Well aku cuma temporary clerk di sini...

Not much to tell but i am progressing...

Wednesday, 19 March 2014

Horey....

My new contract with Pharmaniaga have been continue for another 6 month, but sadly it is for other department. Well it is something new to me and it do excite me.

Wednesday, 12 March 2014

Mencari rahsia kesihatan

Ahaa.... entry kali ini lebih kearah kesihatan (sebenarnya nak kurus pun ye jugak). Jadi di sini saya kongsikan penemuan saya mengenai khasiat cuka dan bagaimana nak makan cuka. Saya pun setelah habis baca semua entry yang ada dalam blog- blog lain dan juga dietician (saya tak dapat lah nak bagi ayat sebijik- sebijik apa dia kata cuma beliau dah confirmkan pada saya mengenai khasiat cuka ni)


Berikut saya ambil dari blog Nurul Hanim Malik

THE BENEFITS OF VINEGARS


Harini saya nak share tentang khasiat vinegar atau cuka .saya seorang pengemar cuka epal..atau lebih dikenali sebagai 'Apple Cider Vinegar'..mungkin ramai yang tak tahu apple cider vinegar ini selain 'cuka' yang kadang-kadang orang buat untuk masak ..ia juga digunakan untuk tujuan kesihatan . Setelah beberapa tahun (kalau tak silap) mengambil apple cider vinegar ini yang asalnya untuk menguruskan badan kerana terbaca article yang ini adalah satu cara Megan Fox *perlakon wanita transfomer* mengekalkan berat badan beliau . dan selepas beberapa lama mengambil apple cider vinegar 2 kali sehari iaitu pagi dan malam ..kemudian rutin bertukar kepada setiap after makan..dan ramai termasuk ibu , opah , kawan-kawan yang tahu tentang apple cider vinegar ini tak suka dengar  amalan ini sebab takut ia boleh menyebabkan gastrik , penghakisan system dan gigi..dan macam-macam lagi..dan yes boleh jadi dengan pengambilan berlebihan...(dan memang dalam dunia ni..berlebih-lebihan dalam apa juga boleh memudaratkan ..kecuali beramal..:)..)..dan selepas ini semua barulah saya tahu pengambilan cuka SATU JAM SEBELUM MAKAN adalah amalan Rasulullah SAW dan para Nabi-nabi sebelum baginda ...Subhanallah...mengikut sunnah tanpa disedari..alhamdulillah..hehe...

"Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah."

Berikut pula adalah dari http://lynnmunir.blogspot.com/

Salah satu dari pemakanan tradisi yang didapati berkesan untuk menurunkan berat badan ialah dengan mengamalkan pengambilan cuka epal.Cuka Epal memang sudah diketahui mengandungi pelbagai khasiat kesihatan sejak dulu lagi. Ribuan tahun dahulu orang-orang Greek dan Mesir telah menggunakannya sebagai tonik kesihatan. Cuka epal dihasilkan melalui proses penapaian dimana gula di dalam buah epal dipisahkan oleh bakteria. Kemudian raginya yang berwarna kuning keemasan dijual dalam bentuk semulajadi. Cuka ini juga popular digunakan dalam masakan. Penggunaan cuka epal ini mula popular setelah Dr D.C.Jarvis ( penulis buku kesihatan ) mengesyorkannya untuk diminum setiap hari dan sebagai 'home cure' atau PENAWAR yang perlu ada dalam setiap rumah. 

ANTARA KHASIAT CUKA EPAL IALAH :

1.  Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses
     penurunan berat badan.

2.  Membantu menyembuhkan pelbagai penyakit dan masaalah kesihatan seperti
     alergi yang disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan mahupun
     persekitaran. Ia bagus untuk menyembuhkan jangkitan sinus, selsema,jerawat,
     kolestrol tinggi, keletihan , sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis, gout
     dan membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

3.  Membantu meningkatkan kadar metabolisma badan. Dengan itu kadar
     pembakaran lemak menjadi lebih  cepat dari biasa. Ia juga memberikan anda
     lebih tenaga untuk menurunkan berat badan.

4.  Membantu menurunakn kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan
     yang disebabkan pengumpulan lemak.

5.  Sebagai tambahan, jika cuka epal diambil setengah jam sebelum makan,
     akan dapat mengekalkan kenyang malah melambatkan rasa lapar.

6.  Melambatkan proses penuaan dengan mengimbangi keasidan dalam tubuh
     kerana asid yang tinggi  menyebabkan rasa mengantuk dan malas.

    
7.  Mengimbangi PH rambut dan membunuh bakteria yang menyebabkan klemumur
     dan keguguran rambut.

8.  Membantu mengawal tekanan darah tinggi dan gout.

9.  Membersihkan buah pinggang

10.Membantu menyelesaikan masaalah pencernaan dengan membunuh parasit
     di dalam perut.

11. Meningkatkan stamina badan dan mengurangkan keletihan akibat bersenam.

12. Meningkatkan sistem imun badan

13. Mengurangkan masaalah selulit

Justeru jika anda memilih menurunkan berat badan secara tradisional, cuka epal adalah jawapannya.
Pengambilan cuka epal bercampur madu yang disertakan dengan senaman dan kawalan pemakanan adalah cara yang betul untuk menurunkan berat badan. Kepada yang tiada masaalah dengan berat badan, jangan risau kerana pengambilan cuka epal tidak akan menjadikan anda kurus kering. Kerana apa yang dipecahkan oleh cuka epal adalah lemak dan bukannya tisu otot.



CUKA EPAL BILA DICAMPURKAN DENGAN MADU MEMPUNYAI KHASIAT TAMBAHAN SEPERTI BERIKUT :

1.    Merangsang pemecahan lemak
2.    Melancarkan perjalanan darah
3.    Menguatkan tenaga dalaman
4.    Meningkatkan kecergasan, daya ingatan , emosi, kreativiti, hafalan dan
       kepintaran anak-anak
5.    Membersihkan usus kecil dan besar.
6.    Juga berfungsi sebagai anti-alergik, anti-septik, anti-anemia dan anti-ulser.
7.    Melega dan mengurangkan masaalah kulit seperti jerawat
8.    Meningkatkan metabolisme tubuh
9.    Menghalang penyerapan minyak dan penimbunan lemak
10.  Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan ( pemparitan limfatik )
11.  Melembabkan dan mengencangkan kulit.
12.  Mencegah dan mengawal selulit
13.  Melangsingkan benjolan lemak yang tidak dikehendaki terutamanya di
       bahagian perut, lengan, pinggul dan peha.
14.  Meredakan sakit dan sengal sendi.
15.  Menurunkan risiko penyakit jantung dan barah
16.  Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
17.  Meningkatkan kesihatan tulang dengan menambah mineral tulang
18.  Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dan mengekalkan tahap kolestrol darah
19.  Membantu menwujudkan berat badan ideal.
20   Menghilangkan stress.

       Diriwayatkan Nabi Muhammad s.a.w suka kepada cuka.
Jabir menceritakan, ' Satu hari Rasullullah mempelawa saya ke rumah baginda. Dia dihidangkan dengan roti.
           Dia bertanya; ' adakah apa-apa perasa ?'
           Mereka menjawab; ' tidakHanya ada cuka.'
           Nabi berkata ; ' Cuka adalah sos yang baik '.

Jabir berkata, " aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya daripada Nabi Allah ".
        Nafa berkata, " Aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya dari Jabir ".
            ( Muslim, Abu Dawud, Nasa'i )

Rumah yang menyimpan cuka tidak akan menderita dari kemiskinan 
    ( Diriwayatkan oleh Ummu, Tarmizi, Baihaqi )
" Cuka adalah kemudahan bagi manusia "
      ( Diriwayatkan oleh Muslim )
 " Allah telah meletakkan berkat dalam cuka. Ia digunakan oleh para nabi sebelum aku "
      ( Diriwayatkan oleh Aisyah, Muslim dan Ibnu Maja )


Cara Hidangan 

  • Satu sudu diminum terus atau;
  • Campurkan satu sudu cuka epal dan satu sudu madu ke dalam segelas air suam (Gunakan sudu plastik kerana madu sensitif terhadap besi)
  • Satu sudu cuka epal dicampukan dengan pati delima/pati kurma dan diminum.
  • Amalkan setiap pagi dan malam sebelum makan.

Ini adalah sedikit sebanyak mengenai kebaikan dan khasiat cuka. Berikut adalah link- link yang anda boleh baca mengenai kebaikan dah kelebihan Cuka

http://epalvinegar.blogspot.com/2012/11/khasiat-dan-kelebihan-cuka-epal-atau.html

http://www.kosmo.com.my/kosmo

http://arsafiya7.blogspot.com/p/khasiat-produk.html

katakan-ya-pada-cuka-khall







Tuesday, 11 March 2014

Sarangsurowo ( Loveable)

video

Currently this song really make me smile. Apart of Kim Jong Kook (the muscle man in the Running Man) I really like the tune. Soon after I have Google the translation for the lyric, make me feel more about this song. Credit to http://miya-channel.blogspot.com/ for the translation.

Here is the lyric in English for all.

You're loveable from head to toe
I'm so proud to to have you as my girl
Waiting is fun now and even the air is sweet
I love you
Even if the world is hard to bear, when I see you
I can feel the breeze upon my heart
Is this living or is this happiness?
Whatever it is, I'm feeling it now.

Even if my whole day as been gloomy, when I see you
I can feel the sunlight on my hair
Is this surprising feeling love?
There are perks to waiting

I was afraid I'd cry like my last encounter with love
So I hesitated, but you waited for me without complain
and so you came easily to me

You're loveable from head to toe
I'm so proud to to have you as my girl
I was always so stiff but I now I smile all day
What have I done?

Even your backside and shadow are loveable
And my affection comes naturally
Waiting is fun now and even the air is sweet
I love you

I've been taking care of myself so that I can make you happy
And even in my eyes I feel like I'm an okay guy now.

You're loveable from head to toe
I'm so proud to to have you as my girl
I was so curt but I now I smile all day
What have I done?

Even your backside and shadow are loveable
And my affection comes naturally
Waiting is fun now and even the air is sweet
I love you

Let's love each other so that other people
are so jealouse they can't stand it!
Oh just promise me this one thing: that until the end of
the world you will only be loveable for me!

credits: Jungie + aheeyah

Kereta Mayat: Politik oh Politik?

Kereta Mayat: Politik oh Politik?: (Aku harap akan ada jawapan bernas dari pihak PAS tentang isu pergolakan PKR yang nampaknya sedang memperbodohkan rakyat..) Sekadar gam...

Friday, 7 March 2014

Apa yang aku rasa? Bahagian 1

Apa yang aku rasa sekarang adalah macam- macam. Namun bergitu, ianya bergantung mengikut isu yang di utarakan. Namun bergitu, siapalah kita nak beri pendapat jika pendapat itu tidak sampai pada orang yang ingin kita bagitau tu.

Banyak blog yang mengeluarkan cerita- cerita hangat dan terkini untuk bacaan umum. Mereka semua bersbut untuk menyiarkan aib orang lain terutama yang "retis". Namun bergitu, blogger tersebut mengeluarkan cerita bergini juga kerana ada pembaca setianya. Kadang- kadang terfikir juga, kisah hidup artis celebrity ni tak lah hebat mana, tapi di kontroversikan oleh wartawan- wartawan sama ada di surat khabar, majalah ataupun blog. Yang bestnyer pulak, artis- artis tu ada jugak yang menjawab balik, kalau yang menjawab tuh dengan cara bijak kagum la jugak  (tak dinafikan ada jugak artis yang bijak menangani hal kontroversi ), ini jawab macam orang tak pernah pergi sekolah, tak pernah blaja ugama kat sekolah (obviously, melainkan kalau ada yang rajin gi surau ikut usrah). Bukan nak menghina atau nak mengata tetapi itu yang aku rasa....


Isu- isu yang menarik pasti akan menarik lebih banyak pembaca, yang rajin komen balik pun ramai juga. Yang mengomen setiap posting dan berita ada bermacam- macam gaya dan cara, ada yang ala- ala artis, ada juga yang macam ilmuan, ada juga macam yang penulis novel, dan tak kurang hangatnyer yang jenis suka maki tak kira apa jenis isu pun, semua di bangkangnya. Pelik tapi benar, tak tau lah apa yang korang rasa, tetapi itulah yang aku rasa...

Tuesday, 4 March 2014

Menunggu lagi

Bagaikan menunggu buah derian gugur je sekarang ni. Janji tinggal janji je kerana yang di nanti tak tiba lagi. Mungkin ini lah nasib pekerja sementara atau kontrak yang gajinya di uruskan oleh Agency Pekerjaan. Gaji yang di janjikan masuk hujung bulan tak masuk- masuk lagi sehingga hari ni.

Kenapa jadi bergini?
Perlukah jadi bergini?
Adakah pekerja sementara ini tidak mempunyai komitmen lain sehingga gaji mereka boleh di bayar sesuka hati (asalkan masih lagi dalam tempoh yang di benarkan oleh akta pekerjaan 1955)?

tasbih kristal

tasbih mutiara
 
 
bagi yang berminat boleh email pada saya di niqaylurun@gmail.com


Thursday, 27 February 2014

Menunggu

Tinggal satu hari lagi bulan februari akan berakhir. Biasalah kalau orang macam aku kan, mestilah tunggu gaji. Lainlah macam korang semua mesti dah bergaji.


Jadi aku kenalah bersabar menunggu gaji itu masuk. Walau pun ianya sedikit tetapi aku memang banyak betul plan nak buat ni. Jadinya kena tunggu....



ku menunggu, ku menunggu kau putus dengan kekasihmu
tak akan ku ganggu kau dengan kekasihmu
ku kan selalu di sini untuk menunggumu

cinta itu ku berharap kau kelak kan cintai aku
saat kau telah tak bersama kekasihmu
ku lakukan semua agar kau cintaiku

reff:
haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu juga rindu
ku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

datang padaku, ku tahu kelak kau kan datang kepadaku
saat kau sadar betapa ku cintaimu
ku akan selalu setia tuk menunggumu

repeat reff

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu dan juga rindu
dan aku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
ku tetap menunggu
 

ku menunggu, ku menunggu kau putus dengan kekasihmu
tak akan ku ganggu kau dengan kekasihmu
ku kan selalu di sini untuk menunggumu

cinta itu ku berharap kau kelak kan cintai aku
saat kau telah tak bersama kekasihmu
ku lakukan semua agar kau cintaiku

reff:
haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu juga rindu
ku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

datang padaku, ku tahu kelak kau kan datang kepadaku
saat kau sadar betapa ku cintaimu
ku akan selalu setia tuk menunggumu

repeat reff

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu dan juga rindu
dan aku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
ku tetap menunggu
 

ku menunggu, ku menunggu kau putus dengan kekasihmu
tak akan ku ganggu kau dengan kekasihmu
ku kan selalu di sini untuk menunggumu

cinta itu ku berharap kau kelak kan cintai aku
saat kau telah tak bersama kekasihmu
ku lakukan semua agar kau cintaiku

reff:
haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu juga rindu
ku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

datang padaku, ku tahu kelak kau kan datang kepadaku
saat kau sadar betapa ku cintaimu
ku akan selalu setia tuk menunggumu

repeat reff

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu dan juga rindu
dan aku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
ku tetap menunggu
 

ku menunggu, ku menunggu kau putus dengan kekasihmu
tak akan ku ganggu kau dengan kekasihmu
ku kan selalu di sini untuk menunggumu

cinta itu ku berharap kau kelak kan cintai aku
saat kau telah tak bersama kekasihmu
ku lakukan semua agar kau cintaiku

reff:
haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu juga rindu
ku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

datang padaku, ku tahu kelak kau kan datang kepadaku
saat kau sadar betapa ku cintaimu
ku akan selalu setia tuk menunggumu

repeat reff

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu dan juga rindu
dan aku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
ku tetap menunggu
 

Friday, 21 February 2014

Jumaat dah tiba



Hari Jumaat tiba setiap minggu mengundang "blues" di hati ku... biarlah orang ada "monday blues" tetapi aku ada "friday blues".

Setiap kali lepas rehat je, mood terus mendung. Fikiran hanya kerumah aja. Mengantuk dan malas tak yah cakap le. |Hiks.. korang pun macam tu ke?? aku harap aku sorang jer. 



Wednesday, 19 February 2014

Ayat- Ayat yang Indah

Malam tadi aku menonton semula movie yang bertajuk 99 kali Rindu (rasanyalah.. tak ingat yang belakangnya, cuma tang 99 tuh memang comfirm), aku cukup terpesona dengan setiap ayat yang di jadikan dialog di dalam movie itu (bukan semualah sebenarnya tetapi sebahagiannya memang aku rasakan sangat indah.). Berikut aku kongsikan beberapa dialog yang amat aku gemari :

"Rindu?
Rindu itu anugerah
Kurniaan dari tuhan
Setiap insan yang berhati nurani punya rasa rindu"

"Cinta dan rindu itu bermula dari Adam dan Hawa
Dikisahkan Yusuf dan Zulaikha
Di abadikan Shah Jehan dan Mumtaz Shah
Di perikan Romeo dan Juliet
Diceritakan Rama & Sita
Di lakunkan Laila Majnun
Kini, Kita pula meneruskannya."

"Sungguh bahagia insan yang telah menemukan cinta dan rindu sejati
Ibarat tasbih dan benang pengikatnya
terajud jadi untaian
yang akan selalu di sentuh satu demi satu
oleh insan mulia
yang bibirnya basah akan cinta kepada allah"

Indahkan.
Itu baru sikit. Ada lagi dialognya...

"Bukti sebenar cinta itu apabila kita menghargai orang yang kita cintai dengan perbuatan agar dia rasa terselamat dan terhormat"

"Disaat kita ingin melepaskan seseorang, ingatlah saat kita ingin mendapatkannya dahulu. 
Disaat kita tidak menrindukannya, ingatlah saat pertama kita lafazkan cinta padanya.
Disaat kita mulai bosan dengannya ingatlah saat- saat indah kita bersamanya"

Macam mana? cantikkan ayat- ayat tu. Jadi ingat- ingatlah semua pada orang yang kita sayang agar kita terus rindu dan cinta kepadanya....



Monday, 17 February 2014

Petra oh Petra

Bile belek- belek semula gambar lama terjumpa gamabar ku ketika berada di Jordan awal February tahun lepas. Kalau berada di Jordan ni, rasa kurang lengkap jika tidak ke Perta the ancient city of Jordan.
Sejarah dia korang boleh google aje. Ini aku kongsikan sedikit gambar aku disana...

Di hadapan Kota Petra, (nak bergambo ngan guard tu kena bayo tu)

Path to Petra (jauh jalan ni, mau beranak kaki. nak buat camner kedekut tak mo nek unta)

Memang unta ni menakutkan. Dia kuat meludah ni..


Penempatan lama dalam perjalanan ke kota Petra (jalan kaki yer)

Bermuda Triangle

Terkedu dan terkejut bila membaca tulisan dari orang kita yang melalui segitiga bermuda.
Bagaikan di dalam wayang namun ini kebenarannya. Mungkin anda boleh membaca dari link yg saya sertakan di bawah

http://www.ohdunia.my/2014/02/kisah-pengalaman-ngeri-pelayaran-rakyat.html




Dua bulan...

It is already two month since I start working here as temporary clerk. I feel this place is so close to my heart. Tapi bila di fikirkan semula, bila aku mula rasa selesa mesti jodoh ku dengan tempat ini tak lama, ialah temporary position lah katakan... hik hik hik

Hari ni penyakit lama aku dah datang balik... iaitu malas. Sesuatu yang amat ingin aku elak di hari isnin. Cuma aku tak de lah kena "Monday Blues" tu pasal aku usahakan jugak buat kerja sambil- sambil berbloging.




Tuesday, 11 February 2014

Tasbih Hati Ku

Terbaru dari ku.. Antara order yang telah di buat. bg yang berminat boleh email ker niqaylurun@gmail.com
Harga berpatutatan




Aku dan Cronchet

Salam semua..

Semakin hari semakin seronok mengenali crichet. Aku mula mengumpulkan patern- patern yang menarik untuk aku cuba. dan sebagai permulaan aku membuat baby hat... walau pun tak berapa sempurna tapi aku puas hati.. tgk baby hana pakai ni cantik tak?




Thursday, 6 February 2014

Tasbih

Ini adalah antara project yang pernah di jalankan.


Tasbih yang aku buat sendiri untuk di tempah dan di jual. (kredit untuk sahabat tersayang Norazreen Aris untuk ilmu yang di beri. Semoga Allah merahmati dia selalu. amin) Ini adalah antara project yang berjaya di jual dan di tempah dengan banyak. Bagi yang berminat boleh email kepada saya niqaylurun@gmail.com.

Ini pula tasbih yang terbaru, ia itu tasbih mini.


dan juga yang ini


Kepada yang berminat boleh email pada saya niqaylurun@gmail.com atau wechat saya id: qeinz79

Bila Dah Malas

Bila dah malas, semua kerja ada atas meja walaupun sedikit jadi nampak banyak. Jadi mula lah mengatalkan tangan untuk menulis blog dan mencuri masa untuk membaca blog. Nampak tak malasnya kan.


Walaupun bergitu, aku dah amat taksub untuk belajar mengenai crochet. Tiap- tiap hari aku akan melayari blog- blog untuk mendapatkan patern- patern crochet yang ada dan yang baru.
lana memakai baby cap crochet yang aku buat.. 

Walau pun kurang cantik tapi aku berusaha akan buat yang lebih baik... jadi my nearest project ialah nak buat satu set untuk baby.. doakan berjaya ok.