Google+ Followers

Wednesday, 19 March 2014

Horey....

My new contract with Pharmaniaga have been continue for another 6 month, but sadly it is for other department. Well it is something new to me and it do excite me.

Wednesday, 12 March 2014

Mencari rahsia kesihatan

Ahaa.... entry kali ini lebih kearah kesihatan (sebenarnya nak kurus pun ye jugak). Jadi di sini saya kongsikan penemuan saya mengenai khasiat cuka dan bagaimana nak makan cuka. Saya pun setelah habis baca semua entry yang ada dalam blog- blog lain dan juga dietician (saya tak dapat lah nak bagi ayat sebijik- sebijik apa dia kata cuma beliau dah confirmkan pada saya mengenai khasiat cuka ni)


Berikut saya ambil dari blog Nurul Hanim Malik

THE BENEFITS OF VINEGARS


Harini saya nak share tentang khasiat vinegar atau cuka .saya seorang pengemar cuka epal..atau lebih dikenali sebagai 'Apple Cider Vinegar'..mungkin ramai yang tak tahu apple cider vinegar ini selain 'cuka' yang kadang-kadang orang buat untuk masak ..ia juga digunakan untuk tujuan kesihatan . Setelah beberapa tahun (kalau tak silap) mengambil apple cider vinegar ini yang asalnya untuk menguruskan badan kerana terbaca article yang ini adalah satu cara Megan Fox *perlakon wanita transfomer* mengekalkan berat badan beliau . dan selepas beberapa lama mengambil apple cider vinegar 2 kali sehari iaitu pagi dan malam ..kemudian rutin bertukar kepada setiap after makan..dan ramai termasuk ibu , opah , kawan-kawan yang tahu tentang apple cider vinegar ini tak suka dengar  amalan ini sebab takut ia boleh menyebabkan gastrik , penghakisan system dan gigi..dan macam-macam lagi..dan yes boleh jadi dengan pengambilan berlebihan...(dan memang dalam dunia ni..berlebih-lebihan dalam apa juga boleh memudaratkan ..kecuali beramal..:)..)..dan selepas ini semua barulah saya tahu pengambilan cuka SATU JAM SEBELUM MAKAN adalah amalan Rasulullah SAW dan para Nabi-nabi sebelum baginda ...Subhanallah...mengikut sunnah tanpa disedari..alhamdulillah..hehe...

"Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah."

Berikut pula adalah dari http://lynnmunir.blogspot.com/

Salah satu dari pemakanan tradisi yang didapati berkesan untuk menurunkan berat badan ialah dengan mengamalkan pengambilan cuka epal.Cuka Epal memang sudah diketahui mengandungi pelbagai khasiat kesihatan sejak dulu lagi. Ribuan tahun dahulu orang-orang Greek dan Mesir telah menggunakannya sebagai tonik kesihatan. Cuka epal dihasilkan melalui proses penapaian dimana gula di dalam buah epal dipisahkan oleh bakteria. Kemudian raginya yang berwarna kuning keemasan dijual dalam bentuk semulajadi. Cuka ini juga popular digunakan dalam masakan. Penggunaan cuka epal ini mula popular setelah Dr D.C.Jarvis ( penulis buku kesihatan ) mengesyorkannya untuk diminum setiap hari dan sebagai 'home cure' atau PENAWAR yang perlu ada dalam setiap rumah. 

ANTARA KHASIAT CUKA EPAL IALAH :

1.  Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses
     penurunan berat badan.

2.  Membantu menyembuhkan pelbagai penyakit dan masaalah kesihatan seperti
     alergi yang disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan mahupun
     persekitaran. Ia bagus untuk menyembuhkan jangkitan sinus, selsema,jerawat,
     kolestrol tinggi, keletihan , sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis, gout
     dan membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

3.  Membantu meningkatkan kadar metabolisma badan. Dengan itu kadar
     pembakaran lemak menjadi lebih  cepat dari biasa. Ia juga memberikan anda
     lebih tenaga untuk menurunkan berat badan.

4.  Membantu menurunakn kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan
     yang disebabkan pengumpulan lemak.

5.  Sebagai tambahan, jika cuka epal diambil setengah jam sebelum makan,
     akan dapat mengekalkan kenyang malah melambatkan rasa lapar.

6.  Melambatkan proses penuaan dengan mengimbangi keasidan dalam tubuh
     kerana asid yang tinggi  menyebabkan rasa mengantuk dan malas.

    
7.  Mengimbangi PH rambut dan membunuh bakteria yang menyebabkan klemumur
     dan keguguran rambut.

8.  Membantu mengawal tekanan darah tinggi dan gout.

9.  Membersihkan buah pinggang

10.Membantu menyelesaikan masaalah pencernaan dengan membunuh parasit
     di dalam perut.

11. Meningkatkan stamina badan dan mengurangkan keletihan akibat bersenam.

12. Meningkatkan sistem imun badan

13. Mengurangkan masaalah selulit

Justeru jika anda memilih menurunkan berat badan secara tradisional, cuka epal adalah jawapannya.
Pengambilan cuka epal bercampur madu yang disertakan dengan senaman dan kawalan pemakanan adalah cara yang betul untuk menurunkan berat badan. Kepada yang tiada masaalah dengan berat badan, jangan risau kerana pengambilan cuka epal tidak akan menjadikan anda kurus kering. Kerana apa yang dipecahkan oleh cuka epal adalah lemak dan bukannya tisu otot.



CUKA EPAL BILA DICAMPURKAN DENGAN MADU MEMPUNYAI KHASIAT TAMBAHAN SEPERTI BERIKUT :

1.    Merangsang pemecahan lemak
2.    Melancarkan perjalanan darah
3.    Menguatkan tenaga dalaman
4.    Meningkatkan kecergasan, daya ingatan , emosi, kreativiti, hafalan dan
       kepintaran anak-anak
5.    Membersihkan usus kecil dan besar.
6.    Juga berfungsi sebagai anti-alergik, anti-septik, anti-anemia dan anti-ulser.
7.    Melega dan mengurangkan masaalah kulit seperti jerawat
8.    Meningkatkan metabolisme tubuh
9.    Menghalang penyerapan minyak dan penimbunan lemak
10.  Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan ( pemparitan limfatik )
11.  Melembabkan dan mengencangkan kulit.
12.  Mencegah dan mengawal selulit
13.  Melangsingkan benjolan lemak yang tidak dikehendaki terutamanya di
       bahagian perut, lengan, pinggul dan peha.
14.  Meredakan sakit dan sengal sendi.
15.  Menurunkan risiko penyakit jantung dan barah
16.  Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
17.  Meningkatkan kesihatan tulang dengan menambah mineral tulang
18.  Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dan mengekalkan tahap kolestrol darah
19.  Membantu menwujudkan berat badan ideal.
20   Menghilangkan stress.

       Diriwayatkan Nabi Muhammad s.a.w suka kepada cuka.
Jabir menceritakan, ' Satu hari Rasullullah mempelawa saya ke rumah baginda. Dia dihidangkan dengan roti.
           Dia bertanya; ' adakah apa-apa perasa ?'
           Mereka menjawab; ' tidakHanya ada cuka.'
           Nabi berkata ; ' Cuka adalah sos yang baik '.

Jabir berkata, " aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya daripada Nabi Allah ".
        Nafa berkata, " Aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya dari Jabir ".
            ( Muslim, Abu Dawud, Nasa'i )

Rumah yang menyimpan cuka tidak akan menderita dari kemiskinan 
    ( Diriwayatkan oleh Ummu, Tarmizi, Baihaqi )
" Cuka adalah kemudahan bagi manusia "
      ( Diriwayatkan oleh Muslim )
 " Allah telah meletakkan berkat dalam cuka. Ia digunakan oleh para nabi sebelum aku "
      ( Diriwayatkan oleh Aisyah, Muslim dan Ibnu Maja )


Cara Hidangan 

  • Satu sudu diminum terus atau;
  • Campurkan satu sudu cuka epal dan satu sudu madu ke dalam segelas air suam (Gunakan sudu plastik kerana madu sensitif terhadap besi)
  • Satu sudu cuka epal dicampukan dengan pati delima/pati kurma dan diminum.
  • Amalkan setiap pagi dan malam sebelum makan.

Ini adalah sedikit sebanyak mengenai kebaikan dan khasiat cuka. Berikut adalah link- link yang anda boleh baca mengenai kebaikan dah kelebihan Cuka

http://epalvinegar.blogspot.com/2012/11/khasiat-dan-kelebihan-cuka-epal-atau.html

http://www.kosmo.com.my/kosmo

http://arsafiya7.blogspot.com/p/khasiat-produk.html

katakan-ya-pada-cuka-khall







Tuesday, 11 March 2014

Sarangsurowo ( Loveable)


Currently this song really make me smile. Apart of Kim Jong Kook (the muscle man in the Running Man) I really like the tune. Soon after I have Google the translation for the lyric, make me feel more about this song. Credit to http://miya-channel.blogspot.com/ for the translation.

Here is the lyric in English for all.

You're loveable from head to toe
I'm so proud to to have you as my girl
Waiting is fun now and even the air is sweet
I love you
Even if the world is hard to bear, when I see you
I can feel the breeze upon my heart
Is this living or is this happiness?
Whatever it is, I'm feeling it now.

Even if my whole day as been gloomy, when I see you
I can feel the sunlight on my hair
Is this surprising feeling love?
There are perks to waiting

I was afraid I'd cry like my last encounter with love
So I hesitated, but you waited for me without complain
and so you came easily to me

You're loveable from head to toe
I'm so proud to to have you as my girl
I was always so stiff but I now I smile all day
What have I done?

Even your backside and shadow are loveable
And my affection comes naturally
Waiting is fun now and even the air is sweet
I love you

I've been taking care of myself so that I can make you happy
And even in my eyes I feel like I'm an okay guy now.

You're loveable from head to toe
I'm so proud to to have you as my girl
I was so curt but I now I smile all day
What have I done?

Even your backside and shadow are loveable
And my affection comes naturally
Waiting is fun now and even the air is sweet
I love you

Let's love each other so that other people
are so jealouse they can't stand it!
Oh just promise me this one thing: that until the end of
the world you will only be loveable for me!

credits: Jungie + aheeyah

Kereta Mayat: Politik oh Politik?

Kereta Mayat: Politik oh Politik?: (Aku harap akan ada jawapan bernas dari pihak PAS tentang isu pergolakan PKR yang nampaknya sedang memperbodohkan rakyat..) Sekadar gam...

Friday, 7 March 2014

Apa yang aku rasa? Bahagian 1

Apa yang aku rasa sekarang adalah macam- macam. Namun bergitu, ianya bergantung mengikut isu yang di utarakan. Namun bergitu, siapalah kita nak beri pendapat jika pendapat itu tidak sampai pada orang yang ingin kita bagitau tu.

Banyak blog yang mengeluarkan cerita- cerita hangat dan terkini untuk bacaan umum. Mereka semua bersbut untuk menyiarkan aib orang lain terutama yang "retis". Namun bergitu, blogger tersebut mengeluarkan cerita bergini juga kerana ada pembaca setianya. Kadang- kadang terfikir juga, kisah hidup artis celebrity ni tak lah hebat mana, tapi di kontroversikan oleh wartawan- wartawan sama ada di surat khabar, majalah ataupun blog. Yang bestnyer pulak, artis- artis tu ada jugak yang menjawab balik, kalau yang menjawab tuh dengan cara bijak kagum la jugak  (tak dinafikan ada jugak artis yang bijak menangani hal kontroversi ), ini jawab macam orang tak pernah pergi sekolah, tak pernah blaja ugama kat sekolah (obviously, melainkan kalau ada yang rajin gi surau ikut usrah). Bukan nak menghina atau nak mengata tetapi itu yang aku rasa....


Isu- isu yang menarik pasti akan menarik lebih banyak pembaca, yang rajin komen balik pun ramai juga. Yang mengomen setiap posting dan berita ada bermacam- macam gaya dan cara, ada yang ala- ala artis, ada juga yang macam ilmuan, ada juga macam yang penulis novel, dan tak kurang hangatnyer yang jenis suka maki tak kira apa jenis isu pun, semua di bangkangnya. Pelik tapi benar, tak tau lah apa yang korang rasa, tetapi itulah yang aku rasa...

Tuesday, 4 March 2014

Menunggu lagi

Bagaikan menunggu buah derian gugur je sekarang ni. Janji tinggal janji je kerana yang di nanti tak tiba lagi. Mungkin ini lah nasib pekerja sementara atau kontrak yang gajinya di uruskan oleh Agency Pekerjaan. Gaji yang di janjikan masuk hujung bulan tak masuk- masuk lagi sehingga hari ni.

Kenapa jadi bergini?
Perlukah jadi bergini?
Adakah pekerja sementara ini tidak mempunyai komitmen lain sehingga gaji mereka boleh di bayar sesuka hati (asalkan masih lagi dalam tempoh yang di benarkan oleh akta pekerjaan 1955)?

tasbih kristal

tasbih mutiara
 
 
bagi yang berminat boleh email pada saya di niqaylurun@gmail.com