Google+ Followers

Friday, 15 November 2013



Hari terakhir... fuh.. seksa nak tunggu sampai jam 1800 a.k.a 6.00petang. Kerja pun dah tak der.. nak melayang tablet boleh pulak tertinggal kat rumah.. Adoyaiii... bikin fening lah ini macam. ny the way, sekarang dah pukul 3.51 petang, langit kat luar nampak gelap je. Harap2 janganlah hujan tapi kalau hujan pun tak da isu pun pasal hari- hari bawa payung, cuma hari ni akan balik lambat pasal nak hantar time slip yang terakhir kepada Kelly Services.

Dalam office ni hari- hari sejuk. Pakai selimut jer nak bagi hilang sejuk. Air minum pun banyak juga dan keputusannya, setiap sejam pergi tandas. Nak pergi tandas pulak kena lalu depan lift (betul ke ejaan ni yer). Bunyi lift turun naik sangat kuat. Masa minggu pertama di sini, setiap kali naik lift mesti telinga ni rasa tersumbat. Seksa sungguh rasanya tapi alhamdulillah sekarang dah tak rasa dah.

Merapu jer entri aku kali ni kan, tapi aku tak kisah pasal bukan ada yang membaca pun. Kalau ada yang baca pun aku tak kisah. Tak ada isu yang berbangkit pun. Bukan cerita dalam kain pun kan. 

Tiba-tiba.......

Terasa macam nak makan murtabak maggi. Korang pernah makan tak? Sedap sangat.Korang mesti cuba tau. Sini aku akan konsikan resepi murtabak maggi ok?

Murtabak Maggi

1 bungkus Maggi kari
2 biji telur
Sedikit minyak untuk menggoreng.

cara- caranya,

Mee Maggi di rebus sehingga lembut. Toskan dan asingkan ketepi.
Pukul telur bersama perencah kari maggi sehingga sebati.
Kemudian masukkan mee kedalam adunan tadi dan gaulkan hingga rata.
gorengkan adunan seperti menggoreng telur dadar.
Siap dan hidangkan.

Senangkan.. selamat mencuba.

Thursday, 14 November 2013

Temporary telemarketer for a month

It is been almost 4 week working as a temp here. The expirience was way different. Eventhough it is stressing but it is very fun to explore the feeling making call to the higher rank of people in an organization. This is much different feeling than the feeling when i am doing candidate sourcing for a job vacancy.
 
My day was starting in a rain that day and train arrive at 6.45am. Due to the slippery condition i fell but still manage to smile (kontrol vouge tu). I reach at the building at 8 am and waiting in lobby for 45 minute before entering the office. There i have to wait for an hour before meeting my superior. She train me about the product and it takes me about 1 hour to absorb all info that i can, which is only 10% of the detail only. She give a cubicle with a laptop and a phone for me to start.
 
She is impress with my skill which she did not know that i have been train to do telesales before. I have kept the secret from everyone, well who dont want to receive a compliment kan. Ok back to the story, She inform me that i have to make 100 calls everyday since the due date is on 15th which is tomorrow and my last day here. There i start my journey as the telemarketer.From 9 am to 6 pm every weekdays.
 
As i making a lot of calls, (i did reach the target everyday ok), i listen to many type of tones of voice, some is to tired to talk, some is very energetic and just hang up before i could make any pitch. (bengang giiler arrggghhhh!!!!!). Some of them is very coorperative and makes me want to keep calling them. (ihiks... gedik kan). Those all call that makes may dah passed away very fast.
 
Now is the last 2 days for me to be here and i cant close not even one sales. It is really hard but the bosses are great becouse knowing that i cant close any deals but they keep couraging me to do it. Not only just the boss, but all the staff here are nice to me. They invite me to join their programme in the office such as birthday lunch, almost every week and it was great and i dont feel left out.
 
That my expirience while working here. Now it is time for me to leave this place and start a new journey elsewhere. I hope that i can close at least one sales before i leave. Wish me luck friends...


Saturday, 21 September 2013

Quote

what is the most sad thing is, when you dissapear nobody notice. and when you reappeared nobody remember about you

Dia....

Tiba-tiba aku teringat akan dikau. Kenapa ye?
Terus aku rasa rindu. Terasa amat rindu pada dia. Hati ku terus merasa sebak mengenang kesunyian ku selama ini tanpa dirinya. Merasakan betapa sakitnya hati ini merindui dia.
Perkenalan yang hanya bermula di alam maya dan berakhir juga di alam maya. Walaupun bergitu aku terasa sungguh dekat padanya. Teringat akan usaha ku berjimat wang hanya untuk menghubungi dikau dan betapa aku terharu bila kau sanggup menghubungi aku walau pun berada sangat jauh.
Namun takdir menentukan dia bukan untuk ku, aku redha kerana ketika itu aku merasakan dia teman terbaik untukku bukan sebagai kekasih hati. Benarlah kata orang, kita takkan sedar sayang kita pada seseorang itu sehingga kita kehilangan orang itu. Aku jadi tamak akan kasih sayang dia enggan melepaskan kenangan bersama dirinya.
Masa berganti masa, hari berganti hari, bulan berganti bulan akhirnya si dia telah ku benam sedalam- dalamnya, dan dia terus hilang sehingga kini. Setiap pemberian ku simpan jadi kenangan abadi. Aku doakan yang terbaik buat dia. Walaupun daku masih membujang, bukan aku menunggu dia tetapi aku tiada terjumpa serupa dia....

Aku Lemas

Kita susah nak bercerita kesusahan kita kepada keluarga sendiri dari bercerita pada teman- teman yang mengenali kerana bagi ku, tak sanggup melihat emak susah hati bila mendengarkannya. Namun bergitu kadang- kadang aku tersilap bercerita menyebabkan perselisihan aku dengan keluarga. Sukar untuk keluarga aku, sukar lagi buat aku.

Aku telah menjadi penganggur selama 6 bulan lamanya. Aku benar- benar terdesak untuk meneruskan hidup. Kemana aku pergi, aku merasakan aku menjadi beban kepada semua. Kekiri sesak, kekanan terhimpit, kedepan gelap dan kebelakang terus menghilang. Usaha aku seperti sia- sia sahaja. Aku takut aku tenggelam dan terus lemas dalam masalah ini.

Sakit mata yang memandang, sakit lagi bahu yang memikul. Masing- masing ada masalah sendiri. Aku masih cuba berdiri sendiri. Ku pekak kan telinga, ku keraskan hati aku. Biarlah orang mengata, biarlah orang menghina, sakit cuma aku juga sendiri yang rasa.

Kalaulah aku mampu pusingkan masa, Kalaulah aku mampu memadam kisah lama, telah aku lakukan. biar hilang terus sejarah yang tidak di ingini....

Wednesday, 10 July 2013

Istambul.... Aku datang...

Me ? going to istambul? mwahahhhahaaa tak de lah. Awal tahun dulu baru jer balik dari Jordan.
Sebenarnya i am watching a movie called Istambul Aku datang. Dah 5 kali dok ulang movie ni, suka sgt. Lisa comel sangat. But bila tgk movie ni cam pelik jer. Agak sukar nk cari tempat tinggal di tempat di mana Bahasa Inggeris kurang di gunakan... Boleh survive ker?dah tu seorang perempuan... it tooks a lot of guts kan.
Hik hik hik, ok lah... until next posting....

Monday, 8 July 2013

keropok oh keropok

biler nak dekat puasa ni, rasa lapo tapi tak lalu nak makan banyak.
rasa dahaga sampai begelas-gelas air minum tak puas.
craving nak makan macam- macam lagi tu.
hahahahaha.....
Semalam cari resepi popia nestum....
cuba dua jenis tapi yang ni nampak lagi sedap.
nestum di tambah dgn horlick dan sedikit milo....
yummy malangnya tak der gambar nak tunjuk jadi some other time ok
keropok sebalang besor habis jadi yang ni jer yang tinggal.. ada yang minat?

Friday, 14 June 2013

kadang dan kalau

kadang- kadang kita perlu tempat untuk meluahkan rasa hati, tak kiralah pada teman, keluarga atau sesiapa saja.
Namun aku lebih gemar menitip di dlm blog atau dairi sahaja kerana aku sudah maklum tiada yg sudi membacanya. kerana akj jua tau tiada yang menarik untuk di baca.
Bila sendirian bergini, banyak pula yang berlegar- legar di kepala ku. Memikirkan tentang diri aku, memikirkan tentang keluarga ku. Kadang- kadang terfikir mengenai masa lampau. Aku terasa aku sudah tua... fizikal ku, minda ku... dah terlalu letih.
Kalaulah aku mampu memutarkan masa, aku ingin kembali ke 14 tahun yang lalu di mana aku mula melangkah mencorak kehidupan ku... mungkin aku tak jadi bergini.. mungkin aku berada di satu dimensi yang lain. Itu pun kalau.....

Thursday, 13 June 2013

Gelang Pandora

Terbaru dari Aciktopi Gallery adalah gelang pandora. Cantik sekali dah murah harganya. Jika berminat boleh hubungi Pn Mai di 0166020774, dan anda boleh kunjungi page www.facebook.com/aciktopigallery untuk lebih informasi

Sunday, 31 March 2013

KEEK.com

I just found out about this new obsession for blogging.
A 30 second video that is all it need and it is really cool.
So far I've posted 2 video.. and this is one of it...





Life

Life is becoming really hard when you don't have money. When have to depends on others...
Time become so crucial that you cant stop anymore to take a breath not even for you to catch a breath....
So who can you go to?
who can you depends to?
and who can you rely to?
Come back to Allah, Pray and du'a....
He will never turn his back on us.
He will never let us down...
Have faith and work for it...
I pray that all of these troublesome will end.
Insyaallah

Sunday, 3 February 2013

Kerana sifat amarah dan benci

Sedih sangat terasa bila kerana terlalu marah dan benci sanggup menyihir teman baik sendiri. Bila mendengar kisahnya membuatkan saya terfikir, apakah dia mahu buat dan matlamat dia sampai menghantar berkali- kali hanya kerana mahukan kebahagiaan sahabatnya sendiri musnah.

Baru- baru ini saya baru sahaja meneman seorang sahabat yang telah saya anggap macam keluarga saya sendiri untuk berubat. Sahabat baiknyer dahulu telah menanam barang di hadapan rumahnya. Ini lah rupa barang yang di tanam itu...


anda fikirkan lah.... sanggup membelakangi tuhan sendiri dan sekonkol dengan syaitan nir rajim.....

wallahualam....

Tuesday, 22 January 2013

Kawan dari Terengganu

Salam semua, selamat pagi...

Setelah seharian tak makan, petang semalam makan kat umah Acik Topi... pergh sedap dapat makan daging dendeng.. yum yum sedap makan sampai lupa yg perut terlalu kosong dan di penuhi angin. fuhh jadi melugai..... ahaks... but itu buka ceritanya...

Pas makan semalam kami bergegas ke Giant Batu Caves nak jemput kawan kami dari terengganu ke umah acik topi. Oleh sebab dah lewat petang jadi kami mengambil keputusan untuk menggunakan Waze bagi mengelakkan jem... hahhahaa.... jadinyer sepanjang jalan dok bergaduh ngan GPS itu. Saya dah lah perut senak angin.. ngan jalan berpusing- pusing... akhirnya selepas 45 minit dari kajang kami tiba ke destinasi... fuh... terus bluek tak hingat...

Sib bek Cik Pororo Poyo dah sampai dan bersedia untuk gerak... hehehe...

Monday, 21 January 2013

Keciwa

Hi again,
This is my second entry for today.

Sungguh mengecewakan bila candidate-candidate dari bangsa kiter ni malas nak baca job description apabila memohon sesuatu pekerjaan melalui jobstreet. Akibatnya 99% dari permohonan yang di terima di katogorikan sebagai SAMPAH.

Tolong lah wahai pemohon sekelian. Sikap ini akan membuatkan pihak bakal majikan menilai anda sangat negatif dan malas.

Selain itu bila di panggil untuk di temuduga... fuhhh masa call tu, boleh sesaja.. tapi pada hari untuk interview sumer tak jawab call. be proactive if you refuse to go just inform us earlier so we can find a replacement. Ingat boss sumer byk masa ker nak tunggu korang datang interview?

Sedarlah korang...


Pagi Isnin Yang Mendung

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Pagi ni on the way gi keje, satu kejadian perlanggararan telah berlaku depan sekolah.
Seorang akak bawak motor telah melanggar seorang setuden yang sedang melintas.

Nak di katakan yang bersalah, dua-duanya salah, yang si pelajar ini melintas sesuka hati di tempat melintas tanpa menunggu lampu isyarat melintas. Yang si akak yang bawa motor ni pulak dah tahu kawasan melintas, depan sekolah pulak tuh yang bawak motor ala2 mat rempit tuh aper hal? Haish ni mesti tak de lesen nih.

Keadaan ini menyebabkan jem di hadapan sekolah tersebut.. bagaimana pun keadaan dua orang yg terlibat itu nampak baik.. tapi tak taulah sama ada ada patah riuk ker tak..

Oklah,,.. I nak sambung buat keje ni.. till later ..

bye

muah muah

Qin...

Saturday, 19 January 2013

The Best Of Friends Must apart


the best of friend must apart
although you are miles away 
but deep down inside  
you remain forever in my heart
If I could turn back time
I will always look at our first start
there you and i are never apart

the best of friend must apart
far in distance near at heart
i know when i leave
the distance will keep us apart
but distance no matter how far
cant change these feeling i have inside my heart

the best of friend must apart
you are in my heart

Kembali manulis

Salam semua,

Memang dah lama sangat-sangat tidak menulis di sini. Bukan apa, hidup ku agak huru hara. Tidak ku sangka-sangka menerima email bertanyakan mengapa lama tidak update blog ku ini. Aku benar-benar terkejut. Sangka ku tiada yang sudi membaca, maklumlah follower cuma 7 orang jer kot.

Hik hik hik... geli hati jugak memikirkannya.. namun entry kali ni lebih kepada hanya untuk memberitahu betapa aku berterima kasih pada yang sudi membaca.
Saya benar- benar sangat terharu kerana ada yang membaca.